Het bestuur van het Franse concern Alstom heeft ingestemd met het bod dat het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE) op de energietak van het bedrijf heeft uitgebracht.
De Alstom-leiding is bereid officiële gesprekken met de Amerikanen te beginnen, meldden bronnen rond de bedrijven dinsdagavond . Het bod van GE waardeert het gehele Alstom op 13 miljard dollar, zo’n 9,4 miljard euro.
De voorlopige overeenkomst zou woensdag al openbaar kunnen worden gemaakt, maar daarmee zal de overname nog zeker niet zijn beklonken, is de verwachting. Alstom staat open voor andere biedingen en het Duitse Siemens zei dinsdag eveneens een bod uit te zullen brengen op een deel van het bedrijf.
Het wil daarvoor nog wel inzage in de boeken van de onderneming en enkele weken de tijd om met het management te praten.
Franse regering lust GE niet
Volgens bronnen had de deal tussen GE en Alstom al eerder rond kunnen gekomen, ware het niet dat de Franse overheid afgelopen weekeinde op de rem trapte. Een overname van een deel van het concern door de Amerikanen zorgde voor ophef in het Élysée, dat vreest voor verlies van werkgelegenheid en kennis in Frankrijk.
Een krachtenbundeling van Alstom met Siemens, waarbij het Duitse concern eventueel de energietak van het bedrijf zou overnemen in ruil voor zijn treindivisie, zou de voorkeur van de Franse regering genieten. Alstom produceert onderdelen voor energie- en kerncentrales, maar is ook de fabrikant van onder meer de TGV-treinen. Siemens maakt de snelle Eurostar-treinen.
GE komt met garanties werkgelegenheid
GE zou volgens ingewijden overigens deafgelopen dagen alle zeilen bij hebben gezet om de Franse regering gerust te stellen. Het Amerikaanse conglomeraat zou Parijs hebben willen overtuigen dat het de belangrijkste activiteiten van Alstom in Frankrijk zal houden en er alles aan zal doen om het bedrijf te laten bloeien. Binnenkort zal GE naar verwachting nog met garanties komen voor de werkgelegenheid, berichtte de krant Financial Times.
Maandag sprak de Franse president François Hollande met zowel de topman van GE als met het bestuur van Siemens. Ook bleek toen dat er politiek topoverleg plaatsvond tussen Frankrijk en Duitsland over een krachtenbundeling van Siemens en Alstom.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl